Gruvdykning Tuna Hästberg

Gruvdykning Tuna Hästberg

Datum/Tid

18 november 2022 - 19 november 2022
18:00 - 22:00

Certifikatsnivå

Torrdräkt och Nitrox
Utfärder

Ledare

Ingen vald

Typ

Plats

Bystugan Tuna Hästberg
Laxsjövägen 35
78199 Idkerberget

Vi åker till den fantastiska gruvan Tuna-Hästberg för att dyka i de öppna delarna och uppleva gruvmiljön under vattnet!

1968 lades gruvdriften ner och gruvan började fyllas med vatten upp till 80 meters nivån. Sikten är minst 30 meter, och temperaturen ca 4 grader, både i luften och vattnet. Mycket bråte ligger kvar från gruvdriften.

Vi tar oss ner 80 meter under jord och upptäcker denna magnifika miljö som står till grund för landets industrialism. Dyken i sig är inte jättedjupa då vattenmassan vi dyker i ligger långt ner i jorden och vi håller oss på rimliga rekreationsnivåer där vi inte behöver ha gruvdykarcert. Men det kommer vara kallt, coolt, klar sikt och en upplevelse du inte glömmer.

Krav på dykare: Torrdräktscert och god torrdräktsvana (minst 30 dyk) samt vana att dyka i kallt vatten och bra avvägningskontroll. Du har dessutom dykt en hel del nyligen. Lampor, både en primär och en back-up.

Boendet: Gemensamt boende i 2 sovsalar på en gammal skola. Det finns dusch, toaletter, bastu och kök. Vi anländer på fredag kväll 18/11 till boendet.

Samåkning uppmuntras och kan hjälpas till vid mån av plats. Det tar ca. 3 timmar med bil från Stockholm till gruvan och alla delar på bränslekostnaderna.

Innan dyken klättrar vi på en torrtur i gruvan och blir guidade i gruvans historia. Det är kallt och smutsigt så slitstarka och varma kläder behövs.

Dykningen: Vi dyker i grupper med guide. Det blir 4 dyk, 2 vid Plattformen och 2 vid Indysalen. Det finns värmerum att värma sig i, vattenkokare, mikro och kaffe. Det finns även uppvärmd toalett i gruvan. Vi gör 2 dyk på lördag och 2 dyk på söndag. Luftfyllningar i gruvan går att ordna och bekostas av den enskilda dykaren.

Anmälningsavgiften 1500kr som ej är återbetalningsbar måste ske inom 7 dagar från bokning, detta kan göras direkt i butiken, på swish 1232410405 eller BG 5582-2589″ med namn och Tuna dyk som textreferens på inbetalningen. Slutbetalning senast 45 dagar innan avresa.

Antal platser

12/12 st lediga

Pris

Medlemspris: 3 450,00kr
Ordinarie pris: 3 700,00kr

Du måste logga in eller registrera dig för att kunna utföra en bokning.

Logga in